Skip to main content

Sos & Tips

Οδηγίες σχετικά με τη συνεδρία για αποτρίχωση με Laser Αλεξανδρίτη

Πριν τη συνεδρία για αποτρίχωση με Laser Αλεξανδρίτη

 • Θα ξυρίσετε την περιοχή προς αποτρίχωση 2-3 ημέρες πριν από  την ημέρα που είναι προγραμματισμένη η συνεδρία σας, ώστε την ημέρα που έχετε το ραντεβού σας το στέλεχος της τρίχας να είναι κοντό, να εξέχει δηλαδή ελάχιστα από το δέρμα. Πριν από την πρώτη συνεδρία για αποτρίχωση με Laser θα αφήσετε όμως μια μικρή περιοχή, περίπου 3 επί 3 εκατοστά τελείως αξύριστη, ώστε να υπάρχει “ανέπαφη” τριχοφυΐα προς αξιολόγηση (χρώμα, πάχος πυκνότητα, πάχος τρίχας κ.λ.π.).
 • Απαγορεύεται το σολάριουμ για μία εβδομάδα πριν τη συνεδρία αποτρίχωσης.
 • Απαγορεύεται να έχουν προηγηθεί μέθοδοι αποτρίχωσης που αφαιρούν την τρίχα μαζί με το θύλακά της έως και 3 εβδομάδες πριν από τη συνεδρία αποτρίχωσης με Laser. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται η χαλάουα, το κερί, οι αποτριχωτικές μηχανές epilators (π.χ. silkepil).
 • Απαγορεύεται να γίνει η θεραπεία αποτρίχωσης αν η περιοχή έχει εκτεθεί στον ήλιο και έχει κοκκινίσει ή είναι ζεστή. Γιατί αυτό σημαίνει ότι έχει πάθει έγκαυμα σε ένα βαθμό και απαγορεύεται να εφαρμόσουμε στην περιοχή επιπρόσθετη ενέργεια. Για αυτό να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να καλύπτονται οι περιοχές προς αποτρίχωση (π.χ. χέρια-πόδια) με ελαφρύ ρουχισμό ειδικά κατά τη μετακίνησή σας το καλοκαίρι προς το Ιατρείο πριν τη συνεδρία αποτρίχωσής σας.
 • Απαγορεύεται η χρήση προϊόντων που περιλαμβάνουν οξέα ή ρετινόλη για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν τη θεραπεία.
 • Δεν πρέπει να φοράμε ενυδατικές κρέμες με άρωμα ή γκλίτερ την ώρα της αποτρίχωσης.
 • Η θεραπεία είναι σε γενικές γραμμές ανώδυνη, σε ευαίσθητα όμως άτομα, ή σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές όπως η περιοχή του μπικίνι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναισθητική κρέμα (Emla) μία ώρα πριν τη θεραπεία.

Κατά τη συνεδρία για αποτρίχωση με Laser Αλεξανδρίτη

 • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας πρέπει απαρέγκλιτα να φοράτε συνεχώς τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά που θα σας δοθούν. Θα τα βγάλετε αφού σας το υποδείξει η χειρίστρια του Laser.

Μετά τη συνεδρία για αποτρίχωση με Laser Αλεξανδρίτη

 • Συνήθως μετά τη θεραπεία τοποθετείται μια ειδική καταπραϋντική κρέμα για τη μείωση της ερυθρότητας και του ερεθισμού.
 • Απαγορεύεται να εκτεθεί η περιοχή στην οποία έγινε αποτρίχωση στον ήλιο για 3 ημέρες. Απαγορεύεται ρητά δηλαδή η ηλιοθεραπεία αλλά και στις καθημερινές κινήσεις θα πρέπει η περιοχή να καλύπτεται με ελαφρύ ρουχισμό (π.χ. χέρια-πόδια) και αντηλιακό με spf μεγαλύτερο του 50 ειδικά για το πρόσωπο. Ειδικά αμέσως μετά την συνεδρία αποτρίχωσης θα πρέπει να καλύπτεται η περιοχή, ώστε να μην επιβαρυνθεί περισσότερο από την ηλιακή ακτινοβολία κατά την οδήγηση ή τη μετακίνηση από το ιατρείο μετά τη θεραπεία και για το υπόλοιπο της ημέρας.
 • Απαγορεύεται ειδικά το σολάριουμ για μία εβδομάδα μετά τη συνεδρία αποτρίχωσης.
 • Απαγορεύεται η χρήση προϊόντων που περιλαμβάνουν οξέα ή ρετινόλη για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά τη θεραπεία.
 • Οι τρίχες που δεν εξαχνώθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν πέφτουν αμέσως, θα πέσουν μέσα σε 20-25 ημέρες μετά τη θεραπεία.
 • Να αποφεύγεται η τριβή της περιοχής (π.χ. στενά ρούχα, καλσόν κ.λ.π.), το καυτό νερό, η πισίνα και το γυμναστήριο για 24 ώρες.
 • Συστήνεται η συστηματική ενυδάτωση της περιοχής όπου έγινε η θεραπεία, ιδιαίτερα το πρώτο 24ωρο, ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν ερεθισμός, ο οποίος είναι φυσιολογικός τις πρώτες ώρες.

Περισσότερες συμβουλές σχετικά με την αποτρίχωση Laser Αλεξανδρίτη

Ο αριθμός των συνεδριών που θα απαιτηθεί για την οριστική μείωση της τριχοφυΐας εξαρτάται από μία πληθώρα παραγόντων, όπως το συνδυασμό φωτότυπου του δέρματος και χρώματος-υφής και πυκνότητας τριχοφυΐας, το φύλο, την ηλικία, ορμονικούς παράγοντες, κ.τ.λ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

Σωστό timing θεραπείας

Η τρίχα και ο θύλακάς της είναι ευαίσθητα στην ενέργεια του Laser ΜΟΝΟ κατά την αναγενή φάση της τρίχας. Η φάση αυτή διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες και αρχίζει όταν η τρίχα “φυτρώνει ” από το θύλακά της. Αν περάσει η φάση αυτή και η τρίχα μπει στην καταγενή της φάση (δηλ τη φάση σταθεροποίησης), θα “πέσει” μεν μετά τη συνεδρία αποτρίχωσης, χωρίς όμως να έχει πάθει μόνιμη ζημιά. Για να έχει λοιπόν όσο το δυνατόν καλύτερο και γρηγορότερο αποτέλεσμα η θεραπεία αποτρίχωσης με Laser Αλεξανδρίτη, θα πρέπει να κλείνουμε ραντεβού για την επόμενη συνεδρία μέσα σε 3 εβδομάδες το πολύ από τότε που θα δούμε τριχοφυϊα να αναπτύσσεται στην περιοχή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η συνεδρίες στην αρχή θα έχουν συχνότητα περίπου κάθε 30-40 ημέρες, ενώ στη συνέχεια το χρονικό διάστημα μεταξύ των συνεδριών θα μεγαλώσει, καθώς οι τρίχες θα βγαίνουν με βραδύτερο ρυθμό.

Πλήθος συνεδριών

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μόνιμη βλάβη επιτυγχάνεται μόνο όταν η τρίχα είναι στην αναγενή της φάση.  Όμως δεν είναι συγχρονισμένες όλες οι τρίχες του σώματός μας ώστε να βρίσκονται ταυτόχρονα στην ίδια φάση. Όπως δηλαδή και οι τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής μας δεν αποπίπτουν φυσιολογικά όλες μαζί, το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες τρίχες του σώματός μας. Η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ότι ένα 10-15% του συνόλου της τριχοφυϊας θα είναι κατά μέσον όρο στην αναγενή της φάση σε μία συγκριμένη χρονική στιγμή, άρα θα υποστεί μόνιμη βλάβη. Από εκεί  προκύπτει και αυτό που έχει δείξει η εμπειρία, δηλαδή ότι συνήθως απαιτούνται 6-10 συνεδρίες για την εξάλειψη της τριχοφυΐας. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ασθενών που η τριχοφυΐα τους θα εξαλειφθεί σε λιγότερες από 6 συνεδρίες, όπως και περιπτώσεις ασθενών στους οποίους η τριχοφυΐα δεν θα εξαλειφθεί ποτέ τελείως, αλλά θα χρειάζεται σε αραιά διαστήματα να επαναλαμβάνουν κάποιες συνεδρίες αποτρίχωσης. Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι οι εξής:

 • Όσο μεγαλύτερη η αντίθεση μεταξύ τρίχας και φωτότυπου δέρματος (σκούρα τρίχα – λευκό δέρμα), τόσο περισσότερη ενέργεια απορροφάται από το στέλεχος της τρίχας και όχι από την επιδερμίδα και τόσο αποτελεσματικότερη είναι η θεραπεία. Στις πιο ανοιχτόχρωμες τρίχες είναι πιο δύκολη η θεραπεία της αποτρίχωσης, χρειάζονται πολλές συνεδρίες και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα προβλέψιμα.
 • Το ορμονικό προφίλ του ατόμου επίσης επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας:
  • Στα παιδιά/έφηβους που δεν έχει ωριμάσει ηλικιακά το ορμονικό τους προφίλ, η θεραπεία αποτρίχωσης με Laser Αλεξανδίτη δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο σε έναν ενήλικα, άρα θα χρειασθούν περισσότερες συνεδρίες από έναν ενήλικα με τις ίδιες παραμέτρους (φωτότυπος, τριχοφυΐα, συχνότητα συνεδριών).
  • Οι άνδρες χρειάζονται συνήθως το διπλάσιο χρόνο σε σχέση με τις γυναίκες για την επίτευξη μόνιμων αποτελεσμάτων λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης ανδρογόνων.
  • Τυχόν ορμονολογικά προβλήματα, π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Για αυτό θα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση της πορείας της θεραπείας μετά την τέταρτη συνεδρία, μήπως υπάρχουν τυχόν ορμονολογικά προβλήματα που δεν τα έχει υπόψη του ο ασθενής.
  • Σε ορισμένς περιοχές που είναι έντονα ορμονοεξαρτώμενες, όπως π.χ. το άνω χείλος και το μπικίνι η τριχοφυΐα μπορεί να επιμείνει και μετά από πολλές συνεδρίες.