Skip to main content

Πώς Λειτουργεί

Velvet Skin

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. 

Η αποτρίχωση με ξυράφι, κερί, με κρέμες και αποτριχωτικές μηχανές μπορούν να ανήκουν πλέον στο παρελθόν, αφού η αποτρίχωση με Laser Αλεξανδρίτη μπορεί να δώσει οριστική απάντηση στο πρόβλημα της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας και αποτελεί τη μόνη ιατρικώς ενδεδειγμένη λύση για τη θυλακίτιδα. Είναι μία ασφαλής μέθοδος που θα σας επιτρέψει να ξεχάσετε το άγχος της αποτρίχωσης, τους ερεθισμούς και σπυράκια και θα σας αφήσει απλά με… βελούδινο δέρμα!

Τι είναι το Laser Αποτρίχωσης;

Το Laser είναι μια συσκευή που εκπέμπει μια πολύ ισχυρή ακτίνα φωτός, η οποία, ανάλογα με το μήκος κύματός της (δηλαδή το «χρώμα» της), απορροφάται από συγκεκριμένους «στόχους» μέσα στο σώμα, όπως π.χ. από τη μελανίνη της τρίχας, με αποτέλεσμα την καταστροφή του θυλάκου της τρίχας, ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί ξανά. Το κλειδί για την επιτυχημένη θεραπεία είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στο χρώμα του δέρματος και το χρώμα των τριχών, ώστε όλη η ενέργεια να απορροφάται από την τρίχα.

Tο Laser αποτρίχωσης μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους δέρματος/τρίχας;

Η ιδανικότερη περίπτωση είναι το ανοικτό, λευκό δέρμα με σκούρες μαύρες τρίχες, διότι η μεγαλύτερη ποσότητα της ενέργειας του Laser απορροφάται από τη σκούρα τρίχα, ενώ το λευκό δέρμα απορροφά ελάχιστη ποσότητα ενέργειας. Χρειάζονται λιγότερες συνεδρίες και τα αποτελέσματα είναι καλύτερα σε συντομότερο χρονικό διάστημα. 

Το Laser Αλεξανδρίτη ARION II με το οποίο είναι εξοπλισμένο το ιατρείο μας, είναι Laser 4ης γενιάς με δυνατότητα παραμετροποίησης της συχνότητας παλμού, ώστε να μπορεί με ασφάλεια να γίνει η θεραπεία και σε πιο σκούρες επιδερμίδες. Άτομα με σκούρα επιδερμίδα μπορούν να κάνουν Laser, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι το ίδιο σύντομα ορατά, είναι απαραίτητες περισσότερες συνεδρίες και απαιτείται σαφώς μεγάλη εμπειρία από τον χειριστή επειδή η σκούρα επιδερμίδα απορροφά μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Το ίδιο ισχύει για το μαυρισμένο από τον ήλιο δέρμα. Ενδέχεται άτομα με πολύ σκούρα επιδερμίδα να μην είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για να κάνουν Laser. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγεται η αποτρίχωση με Laser αν το δέρμα είναι ήδη μαυρισμένο. 

Οι τρίχες με σκούρο χρώμα απορροφούν περισσότερη ενέργεια και εξαφανίζονται ταχύτερα. Οι πολύ σκούρες τρίχες έχουν την καλύτερη αντίδραση στο laser. Στις πιο ανοιχτόχρωμες τρίχες είναι πιο δύσκολη η θεραπεία τους, χρειάζονται πολλές συνεδρίες και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα προβλέψιμα. Οι ξανθές και οι κόκκινες τρίχες απορροφούν την ενέργεια λιγότερο από τις σκουρόχρωμες τρίχες. Στις πολύ ξανθές και λευκές τρίχες το laser δεν αποτελεί λύση διότι δεν απορροφούν την ενέργεια του Laser.

Σε ποια σημεία μπορεί να εφαρμοστεί η θεραπεία;

Η αποτρίχωση με laser μπορεί να εφαρμοστεί ακίνδυνα σε όλα τα σημεία του σώματος ή του προσώπου, όπως παρειές, άνω χείλος, πηγούνι, λαιμό, μασχάλες, χέρια, πόδια, μπικίνι, πλάτη, κοιλιά αλλά και σε ευαίσθητες περιοχές, όπως στήθος, θηλές, αυτιά και μύτη.

Σε ποιες περιπτώσεις επιλέγεται η θεραπεία αποτρίχωσης με Laser Αλεξανδρίτη;

Η θεραπεία αποτρίχωσης με Laser Αλεξανδρίτη αποτελεί προφανώς μία εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυϊας για αισθητικούς λόγους.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες η αποτρίχωση με Laser Αλεξανδρίτη είναι επιβεβλημένη:
– Το Laser Αλεξανδρίτη είναι η μόνη ιατρικώς ενδεδειγμένη λύση για την οριστική αντιμετώπιση της θυλακίτιδας (σπυράκια από τον εγκλωβισμό της τρίχας μέσα στο δέρμα που είναι αντιαισθητικά και ενδεχομένως προκαλούν ερεθισμό, φαγούρα, ακόμα και μόλυνση).
– Σε περιπτώσεις κύστης κόκκυγα για την εξάλειψη της τριχοφυΐας στην περιοχή, η οποία συντελει στην παθογένεση της κύστης κόκκυγα και έτσι μειώνεται η πιθανότητα υποτροπής.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

 • Ο αριθμός των συνεδριών αποτρίχωσης που θα απαιτηθεί για να επιτευχθούν μακροχρόνια ριζικά αποτελέσματα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο φωτότυπος του δέρματος, η σκληρότητα και το χρώμα των τριχών, η περιοχή του σώματος και τυχόν ορμονικές διαταραχές (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες). Αν και με μία συνεδρία μπορεί να δούμε ήδη αποτελέσματα, ο κανόνας απαιτεί αρκετές συνεδρίες. Σε μεγάλο μέρος, αυτό οφείλεται ότι η αποτρίχωση με Laser έχει αποτελεσματικότητα ΜΟΝΟ στις τρίχες που βρίσκονται σε αναγενή φάση, όμως δεν είναι όλες οι τρίχες στην ίδια αυτή αναγενή φάση σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή,παρά μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 15% σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία:  
 • Η ζωή της τρίχας παρουσιάζει κυκλικότητα. Οι τρίχες δηλαδή περνούν από μία φάση ανάπτυξης, την αναγενή φάση, μετά σταθεροποιούνται (καταγενής φάση) και στο τέλος μπαίνουν σε μία φάση «μαρασμού» (τελογενής φάση). Μόνον όσες τρίχες βρίσκονται στην αναγενή  φάση, δηλαδή την φάση ανάπτυξης είναι ευαίσθητες στην ενέργεια του laser και καταστρέφονται μόνιμα, ενώ οι υπόλοιπες πέφτουν μεν, αλλά ξαναβγαίνουν μετά από ορισμένο καιρό. Για το λόγο αυτό απαιτούνται επαναληπτικές συνεδρίες, μέχρι να πετύχουμε όλες τις τρίχες στη συγκεκριμένη φάση της ζωής τους. . Η αναγενής αυτή φάση αυτή διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες και αρχίζει όταν η τρίχα “φυτρώνει ” από το θύλακά της. Αν περάσει η φάση αυτή και η τρίχα μπει στην καταγενή της φάση (δηλ τη φάση σταθεροποίησης), θα “πέσει” μεν μετά τη συνεδρία αποτρίχωσης, χωρίς όμως να έχει πάθει μόνιμη ζημιά. Για να έχει λοιπόν όσο το δυνατόν καλύτερο και γρηγορότερο αποτέλεσμα η θεραπεία αποτρίχωσης με Laser Αλεξανδρίτη, θα πρέπει να κλείνουμε ραντεβού για την επόμενη συνεδρία μέσα σε 3 εβδομάδες το πολύ από τότε που θα δούμε τριχοφυϊα να αναπτύσσεται στην περιοχή.
 • Μετά από κάθε θεραπεία, οι τρίχες που παραμένουν είναι λεπτότερες, πιο αδύνατες, πιο αραίες και μεγαλώνουν με πιο αργό ρυθμό. Σε γενικές γραμμές χρειάζονται 6-10 συνεδρίες για το πρόσωπο, μία κάθε 4-6 εβδομάδες, ενώ για το υπόλοιπο σώμα χρειάζονται 4-8 συνεδρίες, μία κάθε 4-8 εβδομάδες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η αποτρίχωση μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερες, αλλά και περισσότερες συνεδρίες.Μερικές φορές, ιδίως στις πρώτες φάσεις της θεραπείας, οι τρίχες μπορεί να εμφανιστούν πιο γρήγορα, οπότε και κάνουμε τη θεραπεία νωρίτερα. 
 • Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το φύλο, αφού οι άνδρες χρειάζονται συνήθως το διπλάσιο χρόνο λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης ανδρογόνων.

Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;

Μελέτες έχουν δείξει ότι επιτυγχάνεται μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας μετά από κάθε θεραπεία και το FDA έχει εγκρίνει συγκεκριμένους τύπους Laser για την μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας. Τα αποτελέσματα του Laser είναι αθροιστικά δηλαδή όσο περισσότερες είναι οι συνεδρίες τόσο μονιμότερα είναι τα αποτελέσματα. Δεν μπορεί όμως να προβλεφθεί πόσες θεραπείες ακριβώς θα χρειαστεί κάποιος, διότι επειδή κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, τα αποτελέσματα θα διαφέρουν. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας μπορεί να επανεμφανίζονται κατά καιρούς λίγες αδύνατες τρίχες, και μπορεί να χρειάζεται συντήρηση μία φορά το χρόνο.

Τι θα κοστίσει το Laser;

Το κόστος της κάθε συνεδρίας αποτρίχωσης εξαρτάται από την επιφάνεια της περιοχής που θα γίνει η θεραπεία. Ο υπολογισμός του κόστους γίνεται ανά συνεδρία. Προτείνονται αρχικά 4 συνεδρίες που θα μας δείξουν εν μέρη και το αποτέλεσμα που μπορούμε να περιμένουμε. Μία επίσκεψη στο ιατρείο είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό της τιμής ανάλογα με την περιοχή που υπάρχει ανεπιθύμητη τριχοφυϊα. Γενικά ισχύει ότι συμφέρει οικονομικά να συνδυάσετε περισσότερες περιοχές ανά συνεδρία, παρά να τις κάνετε ξεχωριστά. Μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ για τις εξαιρετικά ελκυστικές τιμές που ισχύουν για αποτρίχωση με Laser Αλεξανδρίτη στο Ιατρείο μας.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του πολωμένου φωτός και του Laser Αποτρίχωσης;

Τα μηχανήματα φωτόλυσης, IPL, μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα στην αποτρίχωση. Αλλά αυτά τα μηχανήματα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως laser αλλά ως ισοδύναμα – “laser equivalents”, χρησιμοποιώντας την ίδια αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης – (selective photothermolysis) για να επιτύχουν την αποτρίχωση αν και όχι με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Με ποιο κριτήριο πρέπει να γίνει η επιλογή κέντρου και ιατρού;

Επειδή η αποτρίχωση με Laser αποτελεί μία κατά βάση ιατρική πράξη, σημαντικό ρόλο παίζουν οι εξής παράμετροι στην επιλογή του ιατρικού κέντρου:

 • Ιατρική παρακολούθηση από εξειδικευμένους γιατρούς
 • Τύπος και προέλευση μηχανήματος Laser
 • Επαγγελματική και συστηματική συντήρηση των μηχανημάτων
 • Σχολαστική τήρηση των κανόνων Υγιεινής
 • Εμπειρία και Εκπαίδευση Χειριστή
 • Σχολαστικότητα Χειριστή, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει βεβαίως και
 • Το αποδεκτό κόστος

Τι πρέπει να προσέξω πριν τη θεραπεία;

Πριν από την πρώτη εφαρμογή Laser αποτρίχωσης προηγείται υποχρεωτικά ενημέρωση και συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ληφθεί το απαραίτητο ιατρικό ιστορικό και θα σας δοθούν συστάσεις και οδηγίες.  Δείτε και τις υπόλοιπες οδηγίες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν από την κάθε θεραπεία αποτρίχωσης με Laser Αλεξανδρίτη

Τι πρέπει να προσέξω μετά τη θεραπεία;

Αμέσως μετά τη θεραπεία μπορεί να εμφανιστεί ήπια ερυθρότητα με ελαφρό οίδημα που όμως υποχωρούν γρήγορα. Συνήθως μετά τη θεραπεία τοποθετείται μια ειδική καταπραϋντική κρέμα για τη μείωση της ερυθρότητας και του ερεθισμού.

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο (συνιστάται η χρήση αντιηλιακού) και σε πηγές έντονης θερμότητας τις πρώτες ημέρες μετά τη θεραπεία.

Το Laser Αποτρίχωσης αποτελεί απόλυτα εξατομικευμένη θεραπεία, η οποία απαιτεί ιατρικό έλεγχο και μεγάλη εμπειρία από τον χειριστή του μηχανήματος Laser.